Overlijdensschade

Advocaat overlijdensschade: rechtvaardigheid voor nabestaanden

Het verlies van een dierbare door een ongeval of medische fout zet je wereld op zijn kop. Naast het intense verdriet en de ernstige gevolgen voor het draaiende houden van je gezin, kun je ook te maken hebben met financiële zorgen.

Wist je dat je als nabestaande mogelijk recht hebt op een schadevergoeding voor de geleden overlijdensschade? Het is belangrijk om je rechten te kennen en de juiste stappen te nemen voor een eerlijke compensatie.

Overlijdensschade advocaten ondersteunen in deze moeilijke tijd. Ontdek  wat overlijdensschade is en hoe we je kunnen helpen.

Wat is overlijdensschade?

Overlijdensschade is de schade die nabestaanden lijden als gevolg van het overlijden van een dierbare veroorzaakt door een derde partij, zoals een medisch specialist, een verkeersdeelnemer of tijdens werkzaamheden bij nalatigheid van de werkgever.

Voorbeelden waar een geval van overlijdensschade van toepassing is, zijn:

Het verschil tussen letselschade, overlijdensschade en affectieschade

Wanneer een dierbare wegvalt, is dat natuurlijk altijd erg verdrietig en het kan een tijd duren, voordat je de draad van je eigen leven weer op kunt pikken. Naast het verwerken van emoties krijg je soms met praktische en financiële uitdagingen te maken.

Wanneer een andere partij aansprakelijk is, omdat die het overlijden heeft veroorzaakt, maak je als nabestaande mogelijk aanspraak op een vergoeding. We noemen dat geen letselschade, maar overlijdensschade.

Letselschade = schade geleden door iemand die letsel heeft opgelopen. Dit kan variëren van fysieke verwondingen tot emotionele en psychologische schade. Dat is alleen van toepassing op een slachtoffer en niet op de nabestaanden.

Wie komt er voor een vergoeding in aanmerking?

Niet alle nabestaanden komen in aanmerking voor overlijdensschade. Volgens de wet kunnen de volgende personen overlijdensschade claimen:

  • Partners (de wettige echtgenoot, geregistreerd partner of levensgezel met wie het slachtoffer aantoonbaar een gemeenschappelijke huishouding voerde)
  • Minderjarige kinderen
  • Meerderjarige kinderen als aantoonbaar is dat ze afhankelijk zijn van overledene voor hun kosten van levensonderhoud
  • Ouders als aantoonbaar is dat ze afhankelijk zijn van overledene voor hun levensonderhoud
  • Andere familieleden of huisgenoten die financieel afhankelijk waren van de overledene.

Waaruit bestaat de schadevergoeding?

De schadevergoeding bij overlijdensschade wordt bepaald door verschillende factoren. We onderscheiden materiële schade en emotioneel leed.

Begrafeniskosten

Onder begrafeniskosten vallen alle uitgaven die nodig zijn voor de uitvaart, inclusief grafsteen, religieuze ceremonies en andere ceremoniële kosten. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen en zijn een onmiddellijke financiële last voor de nabestaanden. Een eventuele uitvaartverzekering neemt altijd de kosten op zich in de hoogte van het verzekerde bedrag.

Gederfd levensonderhoud

Door het overlijden verliest het huishouden een bron van inkomsten en valt een stuk zorg weg. Dit kan een aanzienlijke financiële impact hebben op de nabestaanden, vooral als de overledene de kostwinner was.

Affectieschade

Sinds een aantal jaar wordt door het Burgerlijk Wetboek (Wet affectieschade) ook de schade meegerekend voor het emotionele leed dat nabestaanden ervaren. We noemen dat affectieschade. Het is een erkenning van het verdriet en de pijn die gepaard gaat met het verlies van een dierbare.

Deskundige juridische ondersteuning en hulp bij overlijdensschade

Het verwerken van een overlijden kost al genoeg energie. Uitzoeken waar je recht op hebt en je verdiepen in de juridische procedures is wel het laatste waar je op zit te wachten. Laat YYO advocaat voor overlijdensschade je helpen.

De diensten van letselschade advocaten zijn meestal gratis, omdat de aansprakelijke partij onze kosten moet vergoeden. We begeleiden je door het gehele proces en vechten voor je belangen. Van het berekenen van de vergoeding van overlijdensschade (schadeposten) tot het onderhandelen met verzekeraars en, indien nodig, procederen we in de rechtbank.

Heb je behoefte aan meer informatie? Of wil je vrijblijvend een afspraak maken? Neem vandaag nog contact met ons op. We staan klaar om je te helpen.

Contact