Bedrijfsongeval

Letselschade door bedrijfsongeval: rechten en plichten van een werkgever

Een bedrijfsongeval kan ernstige gevolgen hebben voor jou als werknemer, variërend van tijdelijke blessures tot blijvende invaliditeit. Wanneer je tijdens je werk een ongeval meemaakt, is het cruciaal om te weten wat je rechten en plichten zijn en die van je werkgever.

Of je nu een vaste werknemer, een uitzendkracht of een tijdelijke kracht bent, het is belangrijk dat je begrijpt wat je juridische positie is. Dat kan namelijk een groot verschil maken bij het krijgen van een eerlijke schadevergoeding en het beschermen van je belangen.

Als deskundige letselschadespecialisten maken we jouw rechten inzichtelijk en geven we juridisch advies. We zorgen ervoor dat je de volledige compensatie ontvangt, zodat jij je kunt focussen op je herstel. Met uitgebreide juridische bijstand nemen wij alle lasten van je schouders. Ontdek wat je moet weten over letselschade door een bedrijfsongeval.

Wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval, ook wel arbeidsongeval genoemd, is een ongeval dat plaatsvindt tijdens de uitvoering van werkzaamheden, waarbij een werknemer lichamelijk of geestelijk letsel oploopt. Dit kan gebeuren op de werkplek zelf, maar ook tijdens werkgerelateerde activiteiten zoals reizen naar een klant of het afleveren van goederen.

Voorbeelden van bedrijfsongevallen zijn:

  • Val van hoogte of in diepte, denk aan een steiger, dak of put
  • Letsel door een machines en voertuigen, zoals industriële machines, vrachtwagens of heftrucks
  • Uitglijden op een gladde vloer
  • Blootstelling aan gevaarlijke stoffen en chemicaliën
  • Agressie en geweld, zoals in de zorg of bij klantcontact

Letselschade tijdens het werk: de rechten en plichten van een werkgever

In de wet (Artikel 3 Arbowet) staat dat een werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor de werknemer. Deze zorgplicht houdt in dat de werkgever alle noodzakelijke maatregelen moet nemen om arbeidsongevallen en beroepsziekten te voorkomen. Denk aan veilige apparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen, een goede opleiding en voorlichting over mogelijke gevaren.

Daarnaast moet hij zorgen voor het handhaven van die veilige werkomgeving. Door regelmatig een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren, weet een werkgever of de huidige veiligheidsmaatregelen nog voldoende zijn of dat ze moeten worden aangepast. Maatregelen kunnen bestaan uit goede instructies en trainingen, beschermende uitrusting en veiligheidssignalering (bijvoorbeeld borden, verlichting en symbolen).

Is er sprake van een bedrijfsongeluk, dan is de werkgever verplicht het ongeval direct te melden.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk?

Een werkgever is aansprakelijk voor (letsel)schade die een werknemer oploopt tijdens de uitvoering van zijn werk, tenzij de werkgever kan aantonen dat hij alle mogelijke maatregelen heeft genomen om een ongeval te voorkomen, of dat de schade is veroorzaakt door opzettelijk roekeloos gedrag van de werknemer.

Het letsel moet dus opgelopen zijn tijdens het werk, het moet duidelijk zijn dat de werkgever tekortgekomen is in de zorgplicht en er moet een direct verband zijn tussen het letsel en de uitgevoerde werkzaamheden.

Onder de aansprakelijkheid vallen zowel materiële schade (waaronder medische kosten en inkomensverlies) als immateriële schade (zoals pijn en leed).

Voorbeeldsituatie: het bedrijfsongeval

Tijdens het werk in een groot distributiecentrum, moet een werknemer regelmatig zware dozen op hoge planken plaatsen. Tijdens het stapelen stort op een dag een plank van het rek in. De werknemer valt van een hoogte van drie meter, breekt zijn arm en loopt een ernstige rugblessure op.

Na het melden van het ongeval, volgt een onderzoek. Daaruit blijkt dat de inrichting instabiel was en er geen inspecties hebben plaatsgevonden volgens de wettelijke vereisten. Bovendien droeg de werknemer geen veiligheidsmiddelen (valbeveiliging) en had hij geen training gevolgd.  

In dit geval is de werkgever aansprakelijk voor het ongeval, omdat hij niet aan zijn zorgplicht voldeed.

Letselschade op het werk: de rechten en plichten van een werknemer

Uiteraard heb je als werknemer ook rechten en plichten. Het spreekt voor zich dat je de veiligheids- en gezondheidsinstructies van een werkgever moet volgen om onveilige situaties te voorkomen. Doe je dat niet, dan kun je de werkgever ook niet aansprakelijk stellen voor de gevolgen van een ongeval.

Mocht zich een ernstig bedrijfsongeval voordoen waarbij de werkgever in gebreke is gebleven, dan heb je recht op een schadevergoeding voor de geleden schade en bijbehorende kosten, zowel materieel als immaterieel. Denk aan medische kosten, gederfde inkomsten, kosten voor hulp op praktische gebied en kosten voor nazorg, etc.

  • Materiële schade: medische hulp, verlies van inkomen door (tijdelijke, deels of permanent) arbeidsongeschiktheid, medicijnen, reiskosten, extra kosten voor huishoudelijke hulp, etc.
  • Immateriële schade: compensatie voor fysiek letsel en psychische klachten
  • Proceskosten (alle juridische kosten): van het melden van het ongeval, het verzamelen van bewijs voor je dossier tot het voeren van een juridische procedure

De werkgever is ook verplicht je zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens je herstelproces, inclusief het aanbieden van aangepast werk als dat kan.

Vaste werknemers, tijdelijke krachten en uitzendkrachten hebben dezelfde rechten. Een inlener (bedrijf waar de uitzendkracht werkt) heeft dezelfde zorgplicht voor de uitzendkracht als voor zijn eigen personeel.

Voorbeeldsituatie: de aansprakelijkheid

De werknemer uit het magazijn heeft recht op een schadevergoeding voor zijn medische kosten, het inkomensverlies door ziekteverzuim en een vergoeding voor de immateriële schade, zoals pijn en leed. Daarnaast kan hij een vergoeding krijgen voor eventuele toekomstige medische behandelingen en revalidatiekosten.

Hoe bieden we juridische ondersteuning?

Gratis juridische hulp bij ernstige bedrijfsongevallen

Is de werkgever aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval? Dan is juridische hulp kosteloos voor jou als werknemer. Dit komt doordat de kosten voor juridische bijstand worden verhaald op de aansprakelijke partij.

Ondersteuning

YYO biedt uitgebreide juridische dienstverlening bij je ongeval op werk in alle fasen van het letselschadeproces. We verdelen onze hulp in een aantal stappen:

  • We helpen bij het verzamelen van medisch bewijs, getuigenverklaringen en andere relevante documentatie om de zaak te ondersteunen.
  • We omschrijven de letselschade als gevolg van een ongeluk op het werk en stellen je werkgever aansprakelijk.
  • We voeren onderhandelingen met verzekeringsmaatschappijen om een eerlijke schadevergoeding te krijgen.
  • Indien nodig, vertegenwoordigen we je in juridische procedures (rechtszaak) om je rechten te beschermen en de maximale schadevergoeding te behalen.

Affectieschade

Heb je dermate ernstig letsel dat het een grote impact heeft op het leven van je partner of kinderen, omdat ze afhankelijk zijn van jouw zorg of inkomen? Dit noemen we affectieschade. Vraag ons om advies, zodat we kunnen helpen bij de verdere afhandeling van je zaak, waaronder het samenstellen van een passende vergoeding of het claimen van een hoger bedrag om de gevolgen voor jouw familie te compenseren.

 

Ons team bestaat uit ervaren en deskundige letselschade specialisten en medisch adviseurs die gespecialiseerd zijn in letselschade ontstaan door een bedrijfsongeval. Met jarenlange ervaring in het veld, staan we klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces.

Wil je meer informatie over aansprakelijkheid bij een geval van letselschade opgedaan in werktijd en door nalatigheid van je werkgever? Of heb je behoefte aan vrijblijvend advies? Neem direct contact met ons op. Maak een afspraak door te bellen naar 010 – 766 1453 of stuur een mail naar info@yyo.nl.

Contact